Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Wanneer wordt Burgernet ingeschakeld?

Bij een vermissing of opsporing worden burgers via Burgernet opgeroepen te helpen. Maar wie bepaalt eigenlijk of er een bericht via Burgernet uit gaat?

Commotie deze week in Woerden. Na een steekincident stuurde de politie geen Burgernetmelding, terwijl de dader er vandoor was gegaan. Wie bepaalt of er een bericht via Burgernet uitgaat waarbij burgers worden opgeroepen te helpen bij de opsporing? 

Besluit Burgernet in te schakelen

Een woordvoerder van de politie laat aan het AD weten dat de meldkamer waar alle incidenten binnenkomen dat bepaalt. "Op de meldkamer zit een medewerker van de politie, brandweer en medische diensten. Die besluiten wanneer Burgernet wordt ingeschakeld."

Dat in Woerden geen Burgernet werd ingezet, kan volgens de woordvoerder komen doordat direct na het incident nog geen signalement bekend was. Burgernet wordt meestal ingezet bij diefstal, inbraak, overvallen, doorrijden na een aanrijding, straatroof, geweldsmisdrijven en vermissingen. 

Aantal aanmeldingen Burgernet

Burgers die zijn aangesloten bij Burgernet krijgen een ingesproken bericht of een bericht via sms of melding via de app. Ruim 1,7 miljoen burgers hebben zich aangemeld als extra ogen en oren van de politie. De Burgernetapp is al 650.000 keer gedownload.