Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

VNG, Regioburgemeesters en NGB geven advies over rapport RvS over ondermijning

De VNG, Regioburgemeesters en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) willen dat er ruimere informatie-uitwisseling mogelijk wordt tussen verschillende afdelingen binnen de gemeente om ondermijning aan te aanpakken. In een brief aan de Tweede Kamer geven ze een gezamenlijke reactie over het rapport van de Raad van State (RvS) over ondermijning uit maart en de reactie van de ministers van JenV en BZK daarop.

Geheimhoudingsplichten

Gemeenten hebben in de aanpak van deze criminaliteit een belangrijke rol en lopen aan tegen het feit dat veel informatie die zij zelf bezitten, niet gedeeld mag worden binnen de eigen gemeente (tussen gemeentelijke afdelingen). Reden daarvan is dat achter de verschillende taken veelal specifieke sectorale wetgeving schuil gaat met geheimhoudingsplichten.

Het delen van informatie is nodig om te beoordelen of een actie nodig is en welke overheidsdienst die actie het beste kan uitvoeren. Daarnaast maakt het bijeen kunnen brengen van specifieke gegevens gemeenten effectiever in hun samenwerking met partners, zoals in het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC).

De 3 partijen stellen voor dit via de Gemeentewet te regelen, om zo tegemoet te komen aan de vereisten die de Algemene Verordening Gegevensverwerking stelt.

Onderzoek Raad van State

De RvS onderzocht hoe de wens van gemeenten om meer informatie die al binnen de gemeente beschikbaar is te kunnen gebruiken in de aanpak van ondermijning, kan worden vormgegeven. De RvS onderzocht daartoe ook of de uitbreiding van de taken van de burgemeester kan helpen bij de aanpak van ondermijning. 

Bronnen: binnenlandsbestuur.nl en vng.nl

Het CCV helpt gemeenten en andere veiligheidspartners bij het versterken en verbeteren van hun informatiepositie rondom veiligheid. Meer weten? Lees verder op deze website of neem contact op met CCV-adviseur Michel de Vroege: michel.devroege@hetccv.nl.