Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Verdubbeling meldingen identiteitsfraude

Vorig jaar zijn bijna 340.000 officiële identiteitspapieren als vermist of gestolen opgegeven. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de RDW. Het gaat om paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen. Ook fraude met identiteitspapieren neemt toe: in 2018 registreerde het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude een verdubbeling ten opzichte van 2016 van het aantal meldingen van identiteitsfraude.

Identiteitskaart niet uitlenen

Staatssecretaris Knops: "Veel mensen zijn zich niet bewust van de risico's. Mijn advies is: let op uw identiteitsbewijzen. Check waar ze zijn. Als ze kwijt zijn, doe er melding van zodat ze geregistreerd worden. Werk niet mee aan verzoeken van anderen om je identiteitskaart uit te lenen. Je weet niet wat die ander daarmee doet en je bent zelf ook strafbaar."

Volgens Knops krijgen mensen vooral online te maken met misbruik van documenten en informatie. "Daarbij komen kopieën tot stand, of andere mensen gaan jouw identiteit gebruiken en dan raakt het meteen de integriteit van het hele stelsel."

Bron: nos.nl

De aanpak van horizontale fraude komt niet altijd voor in de integrale veiligheidsplannen van gemeenten. Toch kan je als gemeente een belangrijke rol spelen in de preventie van fraude. Wat kan je als gemeente doen? Lees verder op deze website.