Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

ToeZine: "Wie in een attractie stapt, accepteert een risico"

Van de megakermis in Tilburg tot een gezellige middag in Oegstgeest: in Nederland doen naar schatting zo’n 1.000 kermisattracties de ronde. Elk ervan brengt een veiligheidsrisico met zich mee. In ToeZine deze week een artikel over  de veiligheid van kermisattracties en het toezicht daarop van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Digitaal registratiesysteem

De NVWA ziet erop toe dat kermisexploitanten alle veiligheidsregels naleven, zodat de attracties veilig zijn. In 2015 ontwikkelde de NVWA een digitaal registratiesysteem: RAS (Registratie Attractie- en Speeltoestellen). Hierin zijn alle attracties en bijhorende keuringsrapporten terug te vinden.

Inspecteurs van de NVWA gaan steekproefsgewijs langs bij kermissen en controleren of attracties de juiste certificering hebben en of ze goed onderhouden zijn.

Acuut gevaar

Rudy Nieuwenhuijs, senior inspecteur bij de NVWA: "Als een exploitant zich op wat voor manier dan ook niet aan de regels houdt, dan delen we een boete uit. Bijvoorbeeld als het onderhoud van een toestel onder de maat is. Bij acuut gevaar kan de inspecteur ook besluiten de attractie per direct te sluiten."