Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

ToeZine: overal dezelfde problemen voor toezichthouders

Toezichtexpert Rob Velders reist de hele wereld over. Of het nu Kirgizië is, Armenië, Rwanda of het Verenigd Koninkrijk, zijn werk in opdracht van de Wereldbank brengt hem overal. Aan Toezine vertelt hij over de internationale ontwikkelingen in toezicht, handhaving en inspectie. “In zekere zin kampen toezichthouders overal ter wereld met dezelfde problemen.”

Chantage en corruptie

Hij weet dat in Nederland corruptie weinig voorkomt: "Iedereen die beweert dat Nederland corrupt is, heeft nog nooit de situatie buiten West-Europa meegemaakt. Een gebrek aan integriteit heeft niet alleen te maken met slechte mensen, maar ook met maatschappelijke omstandigheden. In bijvoorbeeld Kirgizië verdienen inspecteurs ruim minder dan het officiële minimumloon. Dat creëert een systeem van chantage en corruptie. En het is vrijwel onmogelijk om toezicht te willen verbeteren zolang sprake is van dit soort situaties."

In de spiegel kijken

Hij vindt dat wij in Nederland ook iets kunnen leren van andere landen: "We moeten niet vooral dingen brengen en het idee hebben dat we niets kunnen halen omdat we alles al weten. Nederlandse toezichthouders moeten ook in de spiegel durven kijken."

Links