Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

ToeZine: Oefenen met VR is levensecht en breed toepasbaar

Virtual reality (VR) is de experimentele fase voorbij. Op steeds meer terreinen vormt het een serieuze tool, ook voor de wereld van toezicht en handhaving. CCV-adviseur Colin Voetee is al jaren betrokken bij het ontwikkelen en inzetten van VR in veiligheidstrainingen. Wat zijn volgens hem de grote voordelen van VR? En welke toepassingen ziet Voetee voor de toekomst?

In een virtuele wereld zijn de mogelijkheden eindeloos; met computertechnieken kan alles worden gesimuleerd. Of dat nu een woning, een bedrijfsruimte of een puur denkbeeldig evenement is. Voor burgers en ondernemers kunnen situaties uit het dagelijks leven worden nagebootst. Het helpt ze om zich voor te bereiden op risicovolle situaties, laat ze ervaren wat slachtoffers doormaken of het maakt plannen voor ruimtelijke inrichting zichtbaar. Doordat de situaties zo levensecht zijn, kan het gebruik van VR bovendien interessante nieuwe inzichten geven in menselijk gedrag.

Nieuwe doelgroepen bereiken

Virtual reality kan een effectieve aanvulling vormen op bijvoorbeeld e-learnings en traditionele trainingen, weet Voetee. Als adviseur Veilig Ondernemen ontwikkelt hij trainingen met VR, zoals een training waarbij senioren babbeltrucs leren herkennen en een training waarbij ondernemers leren omgaan met overvallen. In de trainingen worden bewust echte beelden gebruikt. Die zijn opgenomen met een 360-gradencamera en kunnen met zowel een speciale VR-bril als een smartphone of tablet bekeken worden.

  • Meer weten over de mogelijkheden die VR biedt? Lees het op ToeZine.