Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Toezine: inspectie onder de loep: Erfgoedinspectie

Het is met zo’n 21 fte de kleinste landelijke inspectie. Maar de taken zijn er niet minder belangrijk om. In deze editie van ‘Inspectie onder de loep’ vertelt de Erfgoedinspectie hoe haar toezicht bijdraagt aan de beschikbaarheid van cultureel erfgoed. En aan de duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie.

Waar richt jullie toezicht zich op?

“Op het beheer van Nederlands erfgoed”, zegt Paul Noppers, senior-inspecteur bij de Erfgoedinspectie. “Denk aan de omgang met archeologie, monumenten en de 92.000 kunstwerken in de Rijkscollectie. Maar we hebben méér wettelijke taken. We controleren bijvoorbeeld de import en export van cultuurgoederen, zoals archeologische voorwerpen en de collecties van musea, archieven, bibliotheken en kerken. Ook houden we toezicht op het informatiebeheer van de Rijksoverheid; op haar omgang met de eigen documenten, e-mails en websites. Goed informatiebeheer is essentieel voor een overheid die zich wil kunnen verantwoorden naar de samenleving en nuttige informatie wil bewaren voor historisch onderzoek.”

Waar kan het grote publiek jullie van kennen?

De Erfgoedinspectie staat zelden in de spotlights. Maar soms is ze opeens in het nieuws. Bijvoorbeeld als ze inspeelt op de actualiteit. “Juist omdat we klein zijn, zijn we daar wendbaar genoeg voor”, zegt Noppers. “Neem de zaak-Cees H. uit 2015; de zogenaamde Teevendeal. In die zaak was een belangrijk bonnetje kwijt. Wij onderzochten of de archivering juist was verlopen, met als bijvangst de vondst van dat bonnetje.”