Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

ToeZine: De Douane, de inspecties en 1,7 miljoen ton vracht

In het Joint Inspection Center (JIC) van Schiphol werken Douane en verschillende inspectiediensten samen om vracht te controleren. Jan Kamp, directeur van Douane Schiphol Cargo, geeft ToeZine een rondleiding door het JIC.

Anders handhaven

Hoewel het JIC over een indrukwekkend arsenaal aan scanapparatuur beschikt, leent het toenemend aantal koerierspakketten zich niet meer voor de klassieke werkwijze, geeft Kamp aan. Wat hem betreft, gaat Nederland op een andere manier handhaven. "Eigenlijk zou ik die goederenstroom niet meer zo intensief willen controleren, maar meer op basis van data willen werken."

Samenwerken

Schiphol is de derde luchthaven van Europa, na Frankfurt en Parijs. Schiphol SmartGate Cargo is een van de eerste publiek-private samenwerkingsprojecten in de gehele luchtvaartsector. Het JIC maakt onderdeel uit van het programma SmartGate. Doel is een zo efficiënt mogelijke afhandeling van de vracht. In het JIC werkt de Douane nauw samen met verschillende handhavers en inspectiediensten. Ze streven ernaar om op een zo slim mogelijke manier informatie te verzamelen en daar de risico’s uit te halen, gebruikmakend van de nieuwste technologische oplossingen.