Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Succesvolle negende editie van landelijk congres Handhaving en Gedrag

Op donderdag 1 november 2018 vond in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (Amsterdam) het negende congres van het samenwerkingsprogramma Handhaving en Gedrag plaats.

Op dit tweejaarlijkse landelijke congres staat de verbinding tussen gedragswetenschap en handhavingspraktijk centraal. Het CCV organiseerde het congres samen met de Belastingdienst, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de Inspectie Leefomgeving en Transport en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Op expeditie

Het congres had dit jaar de titel ‘De expeditie’. ‘Expeditieleider’ was dagvoorzitter Rob van Dorp. Hij leidde de bijna 250 congresbezoekers door de jungle om toenadering te bewerkstelligen tussen 2 tribes die elkaars taal niet altijd spreken: die van wetenschappers en die van mensen uit de handhavingspraktijk. Op het congres, bedoeld voor inspecteurs, handhavers, beleidsmakers en -medewerkers van departementen, toezichthouders en natuurlijk voor gedragswetenschappers, werden de laatste gedragswetenschappelijke inzichten gedeeld.

Ewald de Bruijn, Henk Elffers en Marieke Kluin presenteerden de bevindingen van recente onderzoeken die zij uitvoerden in opdracht van het programma Handhaving en Gedrag. Deze onderzoeksresultaten werden geïntroduceerd met 3 korte filmpjes. Daarnaast presenteerden wetenschappers nieuwe onderzoeksvoorstellen voor handhavingsvraagstukken en congresbezoekers dachten mee over de vraag hoe onderzoek de handhavingspraktijk kan versterken. Op het congres wordt de onderzoeksagenda van het programma Handhaving en Gedrag mede bepaald.

Grote behoefte

Het congres was al volgeboekt voor het definitieve programma bekend was. Daaruit blijkt de grote behoefte aan een ontmoetingsplek voor gelijkgestemden die met gedragswetenschappelijke inzichten de handhavingspraktijk willen verbeteren.

Meer lezen en de filmpjes bekijken: Terugblik op het congres Handhaving en Gedrag 2018