Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Strakke aanpak laat aantal incidenten azc Almelo dalen

Het aantal incidenten in het asielzoekerscentrum in Almelo is dankzij een strakke aanpak afgenomen. Dit door burgemeester Arjen Gerritsen geschetste beeld wordt bevestigd door cijfers van de politie. 

Jonge asielzoekers

Jonge asielzoekers zorgden steeds vaker voor problemen in het azc Almelo. De politie rukte in een half jaar tijd 111 keer uit naar het asielzoekerscentrum. Maar de laatste tijd gebeurt dat nog maar sporadisch. "Hooguit een keer per week. Het is nu rustig'', zegt azc-manager David Korver.

Vechtpartijen

Dat was tot voor kort anders. Alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv’ers) veroorzaakten in toenemende mate incidenten waar politie aan te pas moest komen. Daarbij ging het onder meer om vechtpartijen, mishandelingen en bedreigingen. De amokmakers zijn overgeplaatst naar een ander azc. Zo'n rigoureuze maatregel hoort bij een strakke aanpak om het aantal incidenten in het asielzoekerscentrum terug te dringen. Daarover is overleg geweest tussen tussen gemeente, directie van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) en landelijke  voogdij-organisatie Nidos. "Er zijn afspraken gemaakt over veiligheid binnen en buiten het azc", aldus Gerritsen.

Samenstelling

Hij geeft aan dat er meer wordt gelet op de samenstelling van de groep jonge asielzoekers.  Als die 'brisant' is wordt er ingegrepen. Gerritsen: "Jongeren die een negatieve invloed hebben op anderen worden overgeplaatst naar een ander azc.'' Dat gebeurt in het uiterste geval, in overleg met Nidos, geeft de burgemeester aan. "Intensievere begeleiding kan ook helpen. Vergeet niet dat het allemaal pubers zijn. Het is niet niks dat je op z'n jonge leeftijd op zoek bent naar een nieuw bestaan. De kinderen hebben recht op opvang", stelt de burgemeester.