Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Sociale (wijk)teams anno nu

Een jaar na de decentralisaties lijken gemeenten tevreden te zijn met hun keuze om sociale (wijk)teams te ontwikkelen. Dit blijkt uit de peiling ‘Sociale (wijk)teams in beeld’ uitgevoerd door Movisie, in samenwerking met Nederlands Jeugdinstituut en Vilans.

Van de 234 ondervraagde gemeenten werkt 87 procent met sociale (wijk)teams. De basis staat, maar door de hoge werkdruk en caseload komt 92 procent van de teams nog niet aan alle taken toe. Zoals bijvoorbeeld het outreachend werken, om onder meer zorgmijders te bereiken, en het betrekken van nuldelijnszorg in de vorm van mantelzorgers en vrijwilligers.

Weinig burgerbetrokkenheid

Uit de peiling blijkt ook dat nog veel gemeenten onvoldoende aandacht hebben voor burgerbetrokkenheid bij sociale (wijk)teams. Zoals bijvoorbeeld een ervaringsdeskundige die over een casus meedenkt met het sociaal (wijk)team of de inzet van wijkbewoners voor het organiseren van welzijnsactiviteiten. Op die manier blijft er veel kennis, kunde en inzet in buurten onbenut. Mogelijk weten gemeenten niet goed hoe zij bewoners/cliënten bij de sociale (wijk)teams kunnen betrekken.

De belangrijkste ontwikkelingen bracht Movisie in beeld in een infographic en in het rapport Sociale (wijk)teams in beeld, stand van zaken na de decentralisaties.

Links