Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Secondant: Witwasschatting is uit de lucht gegrepen

Volgens een recent onderzoek zou er in ons land voor miljarden worden witgewassen. Voor het bedrag is een omvangschatting gemaakt. Dat gebeurt op basis van aannames en gegevens waar je vraagtekens bij kan plaatsen. Secondant-columnist Bert Berghuis vraagt zich af hoe betrouwbaar die witwasschatting is.

Omvangschatting

Volgens het recente, in opdracht van het WODC uitgevoerde onderzoek Aard en omvang van criminele bestedingen, bedraagt de omvang van witwassen in Nederland in 2014 geschat 16 miljard euro. Berghuis: “Uiteraard trekt zo’n bedrag veel belangstelling – de media spreken erover alsof dit een zekerheid betreft. De vraag is of zulke omvangschattingen zinvol en verantwoord zijn. Om daar een antwoord op te krijgen moeten we kijken naar de gemaakte veronderstellingen bij de berekeningen.”

Cijfers in het onderzoek

De gegevens in het onderzoek komen, net als opvolgende studies, oorspronkelijk uit Australische studies over de kosten van de criminaliteit uit 1992 en over de mate waarin dat leidt tot witwasbehoefte uit 1995. Verondersteld wordt dat de gegevens daaruit ook nu nog gelden, wereldwijd en voor Nederland, zij het met enige correcties voor o.a. inflatie. Volgens Berghuis is het echter maar zeer de vraag of vaak vrijelijk geschatte cijfers, soms van een klein aantal politiemensen en experts, van decennia terug uit een specifiek land wereldwijd en op dit moment nog geldigheid hebben.

De gehele column leest u hier.

Bert Berghuis is voormalig raadadviseur bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Hij is beschikbaar voor vragen en discussies via de redactie, e-mail: secondant@hetccv.nl.