Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Secondant: Rotterdam is AVG-proof bij aanpak ondermijning

Rotterdam beschermt de privacygevoelige gegevens in onderzoeken naar ondermijnende criminaliteit volgens een protocol. Secondant schrijft over de gevolgen van de invoering van de AVG voor het gemeentelijke veiligheidsbeleid. Daar komt nog heel wat bij kijken, want informatie die voor het ene doel is verzameld, mag je niet zomaar voor iets heel anders gebruiken.

Signalen van ondermijnende criminaliteit 

De afdeling Bouw- en Woningtoezicht bij de gemeente Rotterdam ontvangt een signaal dat er wietplantages zijn aangetroffen in een aantal panden die op naam staan van een en dezelfde man. Dit signaal komt terecht bij de Directie Veiligheid. Is deze man betrokken bij ondermijnende criminaliteit? De gemeente wil dat uitzoeken.

Privacy 

Al oogt deze situatie nog zo verdacht, een onderzoek naar ondermijning mag niet lukraak worden uitgevoerd. Rotterdam wilde de zaken rondom privacy goed op orde hebben en heeft daarom een privacyprotocol opgesteld. Alle gemeenten hebben privacy nu hoog op de agenda, want op 25 mei wordt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht.
Cisline Basmagi, beleidsadviseur bij directie Veiligheid op gebied van privacy, werkte het protocol uit, dat inzichtelijk maakt hoe de gemeente dient te handelen bij een signaal. "Bij ons kun je niet op basis van een enkel signaal alle registers opentrekken."