Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Secondant: Politie pakt dief en heler niet voortvarend aan

Na een recent geval van diefstal en heling via Marktplaats bleek de politie niet doortastend op te treden. Ook al waren er duidelijke daderindicaties en zou dat passen in een verbeterde aanpak van cybercriminaliteit. Secondant-columnist Bert Berghuis vraagt zich af of dat vaker voorkomt. En wat betekent dat voor het rechtvaardigheidsgevoel van burgers die aangifte doen? 

Zelfontworpen kinderkleding

Berghuis: "Mijn casus betreft Janneke en Cees (J&C, aliassen) die een bedrijf in zelfontworpen kinderkleding hebben. Na bestelling worden de kleertjes in dozen verpakt en meegegeven aan een pakketdienst, die we de BPD (Beste Pakketdienst) zullen noemen."

Heling via internet

Het bleek dat de door hun gemaakte nieuwe kinderkleren samen met andere merkkleding via Marktplaats werden aangeboden, en wel voor een kwart van de normale prijs. Omdat J&C zelf nooit via Marktplaats werken, en ook hun afnemers niet, kon het niet van hen komen. 
"Volgens de regels zou opvolging door de politie moeten plaatsvinden, want er is sprake van een 'kant-en-klaar-zaak' waarin de identiteit is bekend van de mogelijke verduisteraar (chauffeur) en die van de heler (aanbieder van de kleertjes). Bovendien is hier mede sprake van cybercriminaliteit (heling via internet). Dat wordt al meer dan 10 jaren in regeerakkoorden en begrotingen prioriteit gegeven."

Bert Berghuis is voormalig raadadviseur bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Hij is beschikbaar voor vragen en discussies via de redactie.