Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Secondant: Is er een strafmaatkloof?

Er is een groot verschil tussen de maximumstraffen die in de wet staan en wat rechters in de praktijk opleggen. Er zou een 'strafmaatkloof' gapen. Maar over deze kloof bestaan misverstanden. Is er bijvoorbeeld standaard sprake van een ernstig feit enkel en alleen al omdat het om een misdrijf gaat?

Weinig zwaarwegende incidenten

In een tijd waarin populistisch gedachtegoed opgeld doet en daarbij niet altijd genuanceerd over de rechter wordt gesproken, lijkt het nuttig in te gaan op de gedachte dat de rechter te licht straft. Berghuis: "Laten we onderkennen dat misdrijven niet per se ernstig van aard zijn, en dat het zelfs overwegend gaat om weinig zwaarwegende incidenten. Dan is het logisch dat de straffen doorgaans ver van het strafmaximum wegblijven. Dat verklaart ook dat goed over een casus ge├»nformeerde burgers, op ongeveer dezelfde strafmaat uitkomen als rechters. Er is dus geen sprake van een 'strafmaatkloof'." De gehele column leest u hier.

  • Bert Berghuis is voormalig raadadviseur bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij is beschikbaar voor vragen en discussies via de redactie per e-mail.