Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Secondant: In ketens werken doe je niet alleen

Meer en meer wordt er in ketenverband gewerkt op organisatieoverschrijdende beleidsterreinen. Zoals terrorisme en overlast door verwarde personen. De schakels in veiligheidsketens kunnen leren van onderzoek naar het functioneren van teams, schrijft onderzoeker Rick van der Kleij van TNO in Secondant.

Een keten ontstaat veelal rond een maatschappelijk probleem dat alleen door meerdere partijen samen opgelost kan worden. Een keten is in essentie een samenwerkingsverband. Een goede samenwerking is van belang in de aanpak van complexe maatschappelijke problemen, zoals terrorisme of jihadistisch geweld. Samenwerken bevordert dat ketenpartners gebruikmaken van elkaars expertise en contacten. Samenwerken voorkomt dat ketenpartners dezelfde problemen afzonderlijk gaan aanpakken.

Succesvolle samenwerkingsverbanden

De overheid heeft de mond vol van samenwerking als het gaat om de bestrijding van extremisme en terrorisme. Maar in de praktijk zijn er volgens Van der Kleij nog te veel voorbeelden van verbeterpunten in ketensamenwerking. Hij vraagt zich af of de overheid zich laat adviseren over ketensamenwerking. En zijn deze adviseurs dan op de hoogte van de laatste wetenschappelijke inzichten over hoe succesvolle samenwerkingsverbanden functioneren?