Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Secondant: Huiselijk geweld sterk overdreven?

De discussie over omvang en ernst van huiselijk geweld en kindermishandeling moet voorzichtig worden gevoerd. Het is nog te vroeg om van een dalende trend bij gezinsgeweld te spreken. Ook zijn ernst en schade bij gezinsgeweld vaak niet af te leiden uit de aan- of afwezigheid van fysiek letsel. Dat zegt Mariëlle Dekker, directeur van de Augeo Foundation, in Secondant.

In haar opiniestuk reageert ze op Bert Berghuis, die naar aanleiding van de prevalentiecijfers kindermishandeling en huiselijk geweld stelt dat de ernst van de problematiek sterk wordt overdreven. Hij stelt dat huiselijk geweld de afgelopen jaren sterk afneemt. Bovendien zou veel huiselijk geweld geen ernstig karakter dragen, onder andere omdat het gooien van een voorwerp, het duwen/grijpen, haartrekken of slaan/schoppen meestal weinig letsels of blijvende schade veroorzaken.

"Met zijn redeneringen komt Berghuis met té grote stappen té snel bij een veilig thuis," vindt Dekker. "De betreffende recente prevalentiestudie (A. ten Boom en K. Wittebrood, 2019) is veel voorzichtiger en concludeert “dat de toekomst zal moeten leren of er inderdaad sprake is van een dalende trend.” Bovendien zijn ernst en schade bij gezinsgeweld vaak niet af te leiden uit de aan- of afwezigheid van fysieke letsels."