Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Secondant: Hoe blijvend is het effect van een alcoholslot?

Ten tijde van het alcoholslotprogramma (ASP) tussen 2012 en 2016, was er een drastische daling van het aantal bestuurders dat onder invloed de weg op ging. Maar nu dat alcoholslot weer uit de auto weg is, moet blijken of de afname van recidive aanhoudt. Secondant schrijft over onderzoek van het WODC naar de effecten van het alcoholslotprogramma.

Blaastest

Eind 2011 werd het 2 jaar durend ASP ingevoerd, waarin deelnemers een alcoholslot in hun auto kregen. Dat hield in dat zij een blaastest moesten doen voordat ze hun auto konden starten. Bij een te hoog alcoholpromillage in het bloed, startte de auto niet. Daarnaast was er een verplicht 3-daags motivatieprogramma. De deelnemer betaalde de kosten voor de eigen deelname, zo’n 4000 euro. Hield hij zich gedurende de looptijd van het ASP niet aan de verplichtingen van de maatregel, dan werd alsnog het rijbewijs ongeldig verklaard.

Recidive

Een op de 10 ASP-deelnemers had tijdens het programma een nieuwe strafzaak vanwege een delict van algemene aard. Van de deelnemers die het programma afrondden, recidiveerde 12 procent met enig delict, tegenover een derde van de deelnemers die het ASP voortijdig beëindigden. Van de ASP’ers die het programma uitzaten, verviel 7 procent in een verkeersrecidive en 3 procent kreeg binnen 2 jaar na afronding van het programma weer een strafzaak vanwege rijden onder invloed.

Lees het hele artikel op Secondant.