Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Secondant: Het tij keren in notoire straten

Sommige straten zijn berucht omdat er allerlei illegale activiteiten plaatsvinden, zoals drugshandel, illegale prostitutie, mensenhandel en illegale bewoning. De georganiseerde criminaliteit heeft er voet aan de grond. Bewoners en ondernemers worden geïntimideerd en bedreigd. Hoe kun je zulke broeinesten van criminaliteit aanpakken?

“Er zijn een paar loungecafés op het moment en daar is nooit iemand binnen. Daar zie je nooit iemand binnen! (..) Dus dan denk ik van ja.. Dat pandje kost al gauw veel geld, hoe betaal jij je huur dan? (..) En iedereen kent iedereen. Want degene die in de shoarmatent zit aan de overkant, die zit hier ook achter de bar.” (bewoner notoire straat)


Foto: Liesbeth Dingemans

In het onderzoek Notoire straten zijn 3 straten bestudeerd met uiteenlopende dubieuze ondernemingen en waar regelmatig allerlei ‘onguur volk’ te vinden is. Voor wijkagenten en straatmanagers zijn dergelijke straten een herkenbaar fenomeen. Het blijkt echter lastig om vermoedens van illegale zaken hard te maken, omdat de problematiek zich doorgaans achter de gevel afspeelt. Wijkteams hebben geen zicht op deze problematiek en richten zich vooral op zichtbare en veelvoorkomende criminaliteit. De recherche daarentegen gaat niet gebiedsgericht te werk, maar richt zich op personen of netwerken. De notoire straten die in dit onderzoek centraal staan dreigen daarom tussen wal en schip te vallen, terwijl uit het onderzoek blijkt dat het hardnekkige broeinesten van verschillende criminele activiteiten zijn. Een gebiedsgerichte aanpak is daar gewenst voor structurele verbetering.