Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Secondant: Het nut van preventieadvies na een inbraak

Na een inbraak komen inbrekers soms nog eens terug. Helpt preventieadvies om een herhalingsinbraak te voorkomen? Emeritus hoogleraar Henk Elffers vertelt in Secondant over zijn onderzoek hiernaar. Hij vond de benodigde data niet in Nederland, maar wel in Australië. “Het zou leuk zijn om ook hier zo’n onderzoek uit te voeren.”

Herhaald slachtofferschap

De gedachte achter herhaald slachtofferschap van inbraak, is dat als een inbreker eenmaal een huis is binnengedrongen, de kans groot is dat hij er nog eens terugkeert. Omdat hij heeft gezien dat er meer te halen valt of hij schat in dat de gestolen televisie wordt vervangen door een duurder model. Bijkomend voordeel voor de boef is dat hij inmiddels weet hoe hij het huis binnen kan komen.

Inbraakpreventieadvies

Hoe zit dat met herhaald slachtofferschap als slachtoffers van inbraak pal na de insluiping door de politie worden geïnformeerd over hoe ze zich beter kunnen beschermen om herhaling te voorkomen? Voor zijn onderzoek had Henk Elffers, emeritus hoogleraar Empirische bestudering van de strafrechtpleging aan de Vrije Universiteit Amsterdam, specifieke data nodig. Bijvoorbeeld of bewoners meteen na een inbraak een inbraakpreventieadvies hebben ontvangen. Die data kreeg hij over een buitenwijk in Adelaide in Australië. Daar werd in 10% van de huizen waar was ingebroken, binnen een jaar nog eens ingebroken.