Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Secondant: Aanpak problematisch gedrag jeugdgroepen in 7 stappen

Binnen het 7-stappenmodel brengt de gemeentelijke regisseur integrale informatie over een problematische jeugdgroep samen. Dat schrijven onderzoekers van bureau Beke in Secondant.

Het gaat daarbij om informatie van de politie, de gemeente, het jongerenwerk en anderen. Om professionals te helpen jeugdgroepen goed te duiden is een handreiking ontwikkeld. 

Overlast en criminaliteit 

De adolescentie is een levensfase waarin jongeren experimenteren. Dit kan zich uiten in risicovol gedrag (zoals alcohol- en drugsgebruik), overlast en criminaliteit. Overlast en criminaliteit door jeugdigen gebeurt vaak in groepsverband. 

In beeld brengen

Sinds 2015 wordt gewerkt met het 7-stappenmodel om jeugdgroepen aan te pakken. De shortlistmethodiek die rond de eeuwwisseling werd ontwikkeld om problematische jeugdgroepen in beeld te brengen en te classificeren, is losgelaten. Want het classificeren – het rangschikken van groepen in vaststaande modellen – past niet meer bij het fluïde karakter van groepen. In jeugdgroepen wisselen tegenwoordig het offline en online rondhangen elkaar ook moeiteloos af. 

Binnen het 7-stappenmodel brengt een gemeentelijke regisseur integrale informatie over een jeugdgroep of fluïde netwerk samen. Bijvoorbeeld van de politie (groepsscan), de gemeente (inclusief gemeentelijke organisaties), het jongerenwerk en woningbouwcorporaties. 

Lees het hele artikel op Secondant.

Foto: Liesbeth Dingemans