Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Samenwerking zorgt voor daling aantal inbraken in Almere

Door hoge inbraakcijfers stond Almere jarenlang in de spotlights als woninginbraakhoofdstad van Nederland. Gemeente, politie en stadstoezicht zetten zich dan ook volop in om de inbraakcijfers in deze stad te verlagen. Met resultaat: een ijzersterke samenwerking, minder woninginbraken én wekelijkse monitoring van de inbraken door middel van het digitale veiligheidsinformatiesysteem VIS. "De aanpak van High Impact Crimes (HIC) staat inmiddels als een huis”, aldus Marrit van Dijk, adviseur veiligheid bij de gemeente Almere.

IJzersterke samenwerking

In de HIC-aanpak werkt Van Dijk nauw samen met Frank Stoeckart, teamchef van de politie in Almere-Stad-Haven en Ingrid Stiphout, PKVW-adviseur bij de gemeente Almere. Marjoke Korff de Gidts, adviseur woninginbraak bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), ging langs bij deze drie-eenheid om te horen hoe deze ijzersterke samenwerking in de praktijk werkt.

In de praktijk

Stoeckart start met een recent voorbeeld: "Vanuit mijn politie-collega’s hoorde ik welke Modus Operandi (MO) er frequent voorkwam in een bepaald gebied en uit ons politiesysteem BVH constateerde ik dat er veel insluipingen waren en in 1 straat veel sleutelkluisjes opengebroken werden."

Reden voor actie dus. Stoeckart nam direct contact op met zijn integrale partners Van Dijk en Stiphout. Zij observeerden hetzelfde in hun systeem VIS. Van Dijk: "Het bleek in dit geval onder andere om een zorginstelling te gaan."

Stappenplan drie-eenheid

De 3 experts overleggen samen hoe ze de doelgroep in kunnen lichten. En dan volgt de uitvoering. “Wij zetten vol in op het opsporen van de verdachte”, aldus Stoeckart. Stiphout vult aan: "Nadat de politie de MO en hotspotlocatie had bepaald, nam ik contact op met de zorginstelling. Samen besloten we de bewoners in te lichten met een brief en samen met de politie een voorlichtingsbijeenkomst te organiseren. We hadden ook de BuurtBolide (een variant op de BuurTent, zie foto) kunnen inzetten, maar dat zou de ouderen teveel schrik kunnen aanjagen. Tevens nam ik contact op met de woningcorporatie om te kijken hoe we de woningen samen veiliger konden maken en of de sleutelkluisjes wel PKVW-proof waren.".

Na haar inspectie, schreef ze een advies voor de woningcorporatie om de woningen beter te beveiligen. De snelle opvolgacties van de partijen in dit voorbeeld, resulteerden in aanhouding van een verdachte, bewustwording bij zowel bewoners als zorginstelling én een daling van de inbraken.

Minder woninginbraken

Politie en gemeente constateren samen dat er in Almere minder woninginbraken plaatsvinden in 2018 dan in dezelfde periode van 2017. De systemen BVH en VIS geven dit in cijfers weer. Ook de snelle handelingen op de cijfers, de preventieve acties en beter beveiligde woningen maken dat de inbraakcijfers dalen. Toch zit Almere relatief nog hoog qua inbraken in vergelijking met andere gemeenten. Daarom start het ministerie Justitie en Veiligheid in 2019 een onderzoek naar de oorzaak. Van Dijk: "De HIC-aanpak staat inmiddels als een huis. Maar we mogen de urgentie van HIC niet verliezen. Daarom blijven we inzetten op gratis preventieadvies aan huis, voorlichting met de buurtbolide, extra toezicht en dergelijke.” 

Doorontwikkeling Veiligheidsinformatiesysteem (VIS)

Het monitoringsysteem VIS geeft dagelijkse rapportages over onder andere de manieren van inbraken in de stad en over de inbraakaantallen. Het maakt analyses en signaleert vroegtijdig problemen op het gebied van leefbaarheid. Het systeem biedt dagelijks handvatten voor de gemeente en wordt gebruikt in het overleg tussen politie, gemeente en stadstoezicht. Maar er zijn ook nog doorontwikkelingsmogelijkheden.

Stoeckart: "Het BVH-systeem van de politie heeft als doel: 'boeven vangen'. VIS heeft als doel om preventieve acties uit te voeren rondom woninginbraken en door te pakken." Stiphout vult aan: "Maar het mooiste zou zijn als de Modus Operandi geïntegreerd worden in ons systeem VIS en bijvoorbeeld zichtbaar wordt welke woningen beveiligd zijn volgens het PKVW." 

Resultaten samenwerking

Inmiddels werken ruim 25 gemeenten met het VIS, waaronder Amersfoort, Lelystad en Weesp. Met dank aan de integrale HIC-aanpak zijn er in gemeente Almere al zo’n 1.200 woningen beter beveiligd tegen inbraak, geeft de gemeente jaarlijks ruim 400 keer gratis preventieadvies aan huis en wordt toezicht informatie gestuurd ingezet. De ijzersterke samenwerking in combinatie met de snelle aanpak tussen de verschillende partijen, maakt dat het aantal woninginbraken in Almere jaarlijks daalt. Al kan die daling de samenwerkingspartners nooit snel genoeg gaan natuurlijk.