Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Recordaantal tips over harddrugs bij Meld Misdaad Anoniem

Meld Misdaad Anoniem (M.) ontving in 2017 een recordaantal van 4.019 meldingen (+20%) over harddrugs. Er is al jaren een stijgende lijn zichtbaar in het aantal tips over de productie van en handel in harddrugs. Ten opzichte van 2010 is het aantal zelfs verdubbeld. Ook het aantal meldingen over financieel-economische delicten en voetbalgeweld nam in 2017 toe. In totaal gaven anonieme melders 16.918 tips door.

De meldingen over harddrugs zijn divers. Van de opslag van grondstoffen tot de productie van synthetische drugs en van grootschalige drugssmokkel tot straathandel. M. ontvangt steeds vaker tips over drugshandel via het dark web.

Crimineel vermogen
Veel vormen van criminaliteit gaan gepaard met financieel-economische delicten. Het aantal tips hierover steeg vorig jaar met 17% naar 616. Met name meldingen over witwassen (182 tips, +24%) en crimineel vermogen (240 tips, +17%) namen fors toe. Dankzij M.-tips kwam in 2017 minstens 1,7 miljoen euro aan criminele winsten boven tafel en werd ruim 1,8 miljoen euro aan fraude vastgesteld.

Opsporing hooligans
Opvallend is het aantal anonieme tips (74) over voetbalgeweld. Nooit eerder was dit aantal zo hoog. Een aanzienlijk deel van deze tips kwam naar aanleiding van de rellen in de Rotterdamse binnenstad op 7 mei.

Hoe kan georganiseerde criminaliteit het beste worden aangepakt? Dat wordt duidelijk in het barrièremodel van het CCV.