Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Peter R. de Vries opent Cyber Security Event in Rotterdam

Zo’n 150 ondernemers kregen tips om hun digitale veiligheid te vergroten tijdens het Cyber Security Event op 11 juli 2019 bij de Kamer van Koophandel in Rotterdam. De noodzaak tot voorlichting is hoog. Alleen al in Nederland is de schade door toedoen van cybercrime jaarlijks € 10 miljard. De gemeente Rotterdam organiseerde deze bijeenkomst samen met het Centrum voor Criminaliteitspreventie (het CCV), het Regionaal Platform Veilig Ondernemen Rotterdam en de Veiligheidsalliantie Regio Rotterdam. Misdaadjournalist Peter R. de Vries – zelf expert in kennis over cybercrime – leidde het Cyber Security Event als dagvoorzitter. 

Als een ding duidelijk werd tijdens de conferentie is dat iedereen slachtoffer kan worden van cybercrime.  Het verhaal van cybercrime-slachtoffer Xander Koppelmans maakte dat pijnlijk duidelijk. Jarenlang was hij een succesvolle ondernemer en bloeide zijn foto- en filmstudio volop, tot in 2015 een hacker toesloeg. Het bedrijf zag een grote hoeveelheid data, waaronder grafische bestanden, foto’s en videobestanden, verdwijnen. Koppelmans: “In eerste instantie liep de financiële schade in de tonnen. Dat wist ik nog op te vangen. Maar als dan klanten weggaan, is dat de nekslag.” Het harde werken aan herstel zorgde ervoor dat Koppelmans in een burn-out kwam, waardoor hij 4 maanden thuis zat. De uiteindelijke schade steeg zo tot € 750.000. 

Tips om je digitale veiligheid te vergroten

Joost Pol, CEO van het IT security bedrijf Certified Secure, was in zijn presentatie op het cyber security event helder in zijn tips voor de aanwezigen: “Je kunt nog zoveel antivirusprogramma’s hebben, maar als een medewerker een keer verkeerd klikt kan die hele investering voor niets zijn geweest.” Digitale veiligheid begint voor hem dan ook bij voorlichting over online gedrag. De 3 belangrijkste tips:

  1. Update je software met de nieuwe versie
    De kans dat kwetsbaarheden in oude software bekend zijn, is een stuk groter.
  2. Gebruik wachtzinnen in plaats van wachtwoorden
    Wachtwoorden met verschillende tekens zijn niet veilig genoeg meer.
  3. Download alleen bestanden van bedrijven die je vertrouwt
    Via google zijn vaak allerlei dubieuze sites te vinden met de software waar je naar op zoek bent. Ga altijd rechtstreeks naar de website van het bedrijf. 

Conclusie: de opmars van cybercrime is een gegeven. We kunnen er daarom maar beter zo goed mogelijk op voorbereid zijn. Op 3 oktober is er weer een Cyber Security Event in Rotterdam. Noteer deze datum dus alvast in je agenda. 

Platvorm Veilig Ondernemen

Wil je lokale of regionale veiligheidsproblemen die betrekking hebben op veilig ondernemen met partners oppakken? Denk dan eens aan het Platform Veilig Ondernemen in je regio. In een Platform Veilig Ondernemen (PVO) werken politie, justitie, gemeenten, brancheorganisaties en de ondernemers samen aan de oplossing van veiligheidsproblemen. Dit doen ze door de criminaliteit in kaart te brengen.

Meer tips voor ondernemers

Ondernemers die meer willen weten over cybercrime en veilig ondernemen kunnen terecht op de themasite Veilig Ondernemen.

Fotografie: Erik Fecken