Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Overvaller steeds jonger: 'Zorgwekkende ontwikkeling'

Het aantal gewapende overvallen op woningen en bedrijven daalt. Maar de politie maakt zich zorgen over de jonge leeftijd van veel overvallers. Sommigen van hen zijn niet ouder dan 12 jaar, zegt de landelijk overvalcoördinator van de Nationale Politie, Jos van der Stap, in de Telegraaf.

Daling

In 2017 vonden 1.103 gewapende overvallen op woningen en bedrijven plaats. Dat zijn er 30 minder dan in 2016 en het is een forse daling sinds piekjaar 2009, toen er 3.000 woningen en bedrijven het doelwit waren. Van der Stap waarschuwt wel dat de rek eruit is, wat de daling betreft.

Andere vormen van criminaliteit

Van der Stap in de Telegraaf: "Het lijkt erop dat de professionele overvaller zich meer richt op andere vormen van criminaliteit, zoals plofkraken en drugshandel. Deze vormen van misdaad leveren meer op. In het afgelopen jaar werden bijvoorbeeld slechts 2 juweliers overvallen."

Hit and run

De overvaller van nu lijkt meer een hit and run overvaller, oftewel een impulsieve dader. Van der Stap noemt het ronduit zorgwekkend dat veel van dit soort berovingen worden gedaan door steeds jongere daders. "Het is belangrijk dat dit soort daders vroegtijdig gestopt wordt. Ze kunnen snel doorgroeien en dat moet je voorkomen."

Met het stappenplan Aanpak Overvallen kunt u als gemeente, samen met de politie, het Openbaar Ministerie, ondernemers en woningcorporaties een lokale of regionale aanpak op overvallen ontwikkelen. De 'Aanpak overvallen' biedt bovendien concrete maatregelen in de vorm van de database overvalpreventie. Hierin vindt u voorbeelden van aanpakken die helpen bij preventie en nazorg.