Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Oud-burgemeester Ostendorp: “Ik ben voor De Graafschap meer bezig met operationele veiligheid”

Hans Martijn Ostendorp spreekt tijdens de 3e borrellezing bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). De lezing is donderdag 16 mei in Utrecht en is gratis toegankelijk. Het onderwerp is de maatschappelijke relevantie van betaald voetbal. “Ik heb de stap gemaakt van burgemeester in Bunnik naar algemeen directeur bij De Graafschap, omdat ik het betaald voetbal met de regio wil verbinden”, vertelt hij.

Ostendorp vervolgt: “Bijvoorbeeld veel hoogopgeleide jongeren trekken weg uit de Achterhoek en hoe krijgen we die weer terug? We gaan bijvoorbeeld met de spelersbus naar Universiteit Utrecht om de studenten kennis te laten maken met ons en de stages in ons bedrijfsleven. Zo leggen we verbindingen.”

Foto: Jurgen Pillen

De Graafschap was al vanaf jongs af aan de club van Hans Martijn Ostendorp. “Ik vind het heel mooi om nu algemeen directeur te zijn.” De baan is nog intensiever dan het burgemeesterschap. “Dit gaat eroverheen. Mensen in het voetbal zijn vaak heel sterk betrokken. Bij zowel vreugde als verdriet komen ze op je af.” Net als het burgemeesterschap is het volgens Ostendorp een 24/7 baan. “Je moet daarbij wel zorgen dat je enige balans houdt. De zaterdagochtend is voor mij heilig. Dan ga ik voetbal kijken bij de kinderen.”

"Mensen in het voetbal zijn vaak heel sterk betrokken. Bij zowel vreugde als verdriet komen ze op je af."

Naast die intensiteit ziet Ostendorp meer overeenkomsten tussen zijn huidige functie en die van burgemeester. “Ontzettend veel mensen willen invloed op het beleid van de voetbalclub, maar die zijn het niet altijd met elkaar eens. Dan is het belangrijk onafhankelijkheid te behouden en de partijen te verbinden. Als burgemeester moet je ook boven de partijen staan, maar wel in verbinding zijn. Ik heb van die ervaring nu veel profijt van in deze baan.”

Ajax-Juventus

Een verschil met zijn vorige baan is dat de Achterhoeker op het gebied van veiligheid veel meer bezig is met operationele veiligheid in plaats van beleid. “Ik heb veel contact met politie en bestuurders over de operationele veiligheid.” Een uitdaging waar de algemeen directeur nu mee bezig is, is het mogelijk verzetten van de wedstrijd tussen Ajax en De Graafschap. De KNVB is dit van plan als Ajax de halve finale van de Champions League bereikt. De Amsterdammers hebben dan meer rust voor die belangrijke wedstrijd.

“De laatste 2 speelronden worden altijd tegelijk gespeeld en dat is nu zeker belangrijk, omdat wij in de degradatiezone zitten. De KNVB wil de wedstrijd verplaatsen naar Koningsavond. Dat is lastig want veel beveiligers zijn dan al voor dit evenement aan het werk. We hebben hierover veel contact met de KNVB. We gunnen Ajax meer rust, want dat is in het belang van het Nederlands voetbal, maar soms kan het gewoon niet. Toch hopen we wel dat ze doorgaan naar de halve finale.” Dinsdagavond speelt Ajax tegen Juventus en wordt meer duidelijk.

In het kader van het 15-jarige bestaan van het CCV wordt een reeks borrellezingen gehouden. Deze zijn gratis toegankelijk maar aanmelden is noodzakelijk. Deze lezing van Hans Martijn Ostendorp bijwonen? Geef je snel op 

Bedreigde burgemeesters

De laatste tijd is er veel in het nieuws over bedreigingen van burgemeesters. Zo moest de Haarlemse burgemeester Wienen onderduiken na bedreigingen. Sinds oktober vorig jaar voert het CCV in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties veiligheidsscans uit aan woningen van burgemeesters en wethouders.

Ook Ostendorp heeft tijdens zijn burgemeesterschap te maken gehad met bedreigingen. "Dat maakt grote indruk.” De kwetsbaarheid van ambtswoning in Bunnik is toen wel gecheckt en er zijn aanpassingen gedaan. De woningscan van het CCV kwam helaas net toen Ostendorp afzwaaide als burgemeester.

Als algemeen directeur heeft hij geen bedreigingen meegemaakt. “Gelukkig niet. De relatie met supporters is goed. Ik woon wel dichtbij het voetbalstadion in Doetinchem en dat maakt wel kwetsbaar. Het is goed je bewust te zijn van de risico’s en gevaren. Net als bij de ambtswoning hebben we ook nu gekeken naar de veiligheid van de woning.”