Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Oproep aan gemeenten: sluit aan bij de strijd tegen mobiele bendes!

Heb je een vraag?
Neem contact op met

Joeri Vig
030 751 67 00

In Nederland zijn internationale bendes actief die van gemeente naar gemeente trekken en een spoor van ellende achterlaten. Van inbraken in woningen en auto's tot straatroven en identiteitsfraude. Vanuit de politie en het Openbaar Ministerie zijn verschillende initiatieven gestart om dit mobiel banditisme tegen te gaan. Ook jouw gemeente kan zich als veiligheidspartner aansluiten bij deze gezamenlijke strijd tegen mobiel banditisme.

Inbraken in (vracht)auto’s, woningen en bedrijven, zakkenrollen, straatroven, heling, oplichting en identiteitsfraude. Allemaal vergrijpen die een grote impact hebben op burgers en de samenleving ondermijnen. Helaas zijn in Nederland internationale bendes actief die van gemeente naar gemeente trekken om deze vergrijpen te plegen. Zij laten hiermee een spoor van ellende achter. Het is de hoogste tijd dat deze mobiele bendes aangepakt worden. Om dit effectief te doen, is samenwerking met gemeenten van groot belang. Intussen zijn vanuit de politie en het Openbaar Ministerie verschillende initiatieven gestart om mobiel banditisme tegen te gaan. Ook jouw gemeente kan zich als veiligheidspartner aansluiten bij deze gezamenlijke strijd tegen mobiel banditisme.

Trivium tegen mobiel banditisme

Trivium is zo’n initiatief om mobiel banditisme te bestrijden. Dit zijn acties van de Nederlandse politie en andere Europese politie-eenheden, die bedoeld zijn om de pakkans van mobiele bendes te vergroten door middel van gerichte controles. Trivium is van oorsprong een Britse verkeerscontrole. Sinds november 2014 worden ook in Nederland Trivium-acties uitgevoerd.

Integrale aanpak

Tegenwoordig is Trivium meer gericht op opsporing dan op handhaving. De kracht van Trivium zit in de integrale aanpak van de politie en (inter)nationale veiligheidspartners. En de resultaten liegen er niet om: bij de laatste landelijke Trivium-controle in november 2018, werden maar liefst 50 mensen aangehouden. De Nederlandse politie speurde onder andere samen met de Douane, Marechaussee, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Duitse politie naar rondtrekkende dadergroepen op snelwegen, parkeerplaatsen, treinen en ook op het water.

Bij de laatste landelijke Trivium-controle in november 2018, werden maar liefst 50 mensen aangehouden.

Specialisten controleerden onder meer identiteitsbewijzen op echtheid en de IND onderzocht de verblijfstatus van diverse personen. Bij controles van personen konden agenten naast de landelijke systemen direct ‘on the spot’ de database van Europol raadplegen via een speciaal ontworpen app.

Trivium sluit aan bij de landelijke integrale aanpak van de Taskforce Mobiel Banditisme. Deze taskforce werd vorig jaar opgericht met als doel Nederland onaantrekkelijk te maken voor mobiele bendes. Dit jaar organiseert de politie wederom door heel Europa grote Trivium-controles. De eerste actieweek vindt plaats in mei en de tweede in november.

Gemeentelijke veiligheidspartner worden

Gemeenten kunnen een belangrijke sleutelrol vervullen in de meer integrale aanpak van mobiel banditisme. Trivium is daarbij een goede manier om te kunnen experimenteren met concrete acties vanuit gemeenten. Hierbij kan worden gedacht aan het extra controleren van panden en inschrijvingen van woningen op overbewoning of spookbewoning. Of controles van vakantie-/recreatieparken, zwarte markten, et cetera. Het zou goed zijn als gemeenten samen optrekken met politie, maar ook met inzet van eigen bevoegdheden op deze onderwerpen acteren. Deze acties kunnen voorafgaand, tijdens of na afloop van de Trivium-actieweek plaatsvinden.

Wil je als gemeente bijdragen aan de strijd tegen mobiel banditisme? Neem dan contact op met CCV-adviseur Joeri Vig, e-mail: joeri.vig(@)hetccv.nl, telefoon: 030 751 67 00. Ook voor meer informatie over mobiel banditisme kun je bij hem terecht.

Meer lezen?

In het vernieuwde webdossier Mobiele bendes op de website van het CCV vind je meer informatie over wat gemeenten kunnen doen om mobiel banditisme tegen te gaan. Ook lees je er meer over Trivium en de Taskforce Mobiel Banditisme.