Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Onderzoek: 4 op de 10 lokale raadsleden geconfronteerd met verbale intimidatie

Uit onderzoek van EenVandaag en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden onder 1.354 huidige Nederlandse raadsleden blijkt dat 4 op de 10 raadsleden te maken heeft gehad met verbale intimidatie die voor hen buiten proportie was. Dat is 36% van alle raadsleden. Het gaat hierbij om zowel intimidatie op straat als tirades op social media. 

Voor tientallen raadsleden gaat het nog verder dan verbale intimidatie. Zo heeft 2% van de raadsleden te maken gehad met fysieke intimidatie, 3% met chantage of omkoping en 3% met vernieling. Zo'n 14% van de ondervraagde raadsleden geeft aan op een grensoverschrijdende manier onder druk te zijn gezet om vóór of tegen een wet of initiatief te stemmen. 

Zelfscan persoonlijke veiligheid

Ontdek wat u als raadslid zélf kunt doen om de kans om slachtoffer te worden van intimidatie en agressie te verkleinen. Geef op hetccv.nl/zelfscan antwoord op 18 vragen in 4 categorieën en ontvang direct een persoonlijk advies met veiligheidsmaatregelen. De zelfscan persoonlijke veiligheid is gefinancierd door het ministerie van Binnenlandse Zaken.