Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Nieuwe e-learning voor boa's over controle opkopers

Er is een nieuwe gratis e-learning op deze website beschikbaar voor boa’s die belast zijn met de controle op de naleving van de registratieplicht van opkopers. De digitale training Opkoperscontrole gaat onder meer in op het voorbereiden en uitvoeren van een controle, de bevoegdheden die daarbij ingezet mogen worden en de wettelijke kaders die gelden.

Registratieplicht

Verreweg de meeste goederen die van diefstal afkomstig zijn, worden weer verkocht. Wie inbraken, overvallen en andere vormen van diefstal wil bestrijden, doet er dus goed aan om heling bij de wortel aan te pakken. Opkopers van tweedehands goederen vormen een belangrijk afzetkanaal voor gestolen waar. Daarom zijn zij wettelijk verplicht in een inkoopregister bij te houden van wie ze hun goederen hebben opgekocht. In steeds meer gemeenten moeten de opkopers hun inkoop bijhouden in het Digitaal Opkopers Register (DOR)

Controle op naleving door boa's

Veel gemeenten zetten boa’s in voor de controle op de naleving van de registratieplicht. Joeri Vig, adviseur bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV): "Het DOR biedt veel voordelen voor het tegengaan van heling en de opsporing van dieven. Daarom is het belangrijk dat opkopers zich houden aan hun registratieplicht en dat de naleving wordt gecontroleerd door boa’s en de politie." Hij stelt dat het belangrijk is dat de controles wel zorgvuldig worden uitgevoerd. "De nieuwe e-learning 'Opkoperscontrole' biedt uitkomst voor juiste en scherpe controles bij handelaren."

Praktische leermethode 'Opkoperscontrole'

Hierin leren de controleurs stap voor stap over:

  • de werking van het DOR (ook in combinatie met Stop Heling)
  • de wettelijke verplichtingen van de opkoper
  • de voorbereiding en uitvoering van controles
  • de bevoegdheden en sancties

De training is verluchtigd met tekeningen en instructieve filmpjes. In tussentijdse vragen wordt de kennis getoetst. Kortom, een heel praktische leermethode om kennis te vergroten en goede opkoperscontroles uit te kunnen voeren. 

E-learning met certificaat

De e-learning eindigt met een eindtoets. Wie een voldoende of hoger scoort op de eindtoets, ontvangt het digitale certificaat 'e-learning Opkoperscontrole. "Een mooie bevestiging van de opgedane kennis!", aldus Vig.

Helingexperts en ministerie

De e-learning is gemaakt in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid en werd in samenwerking met helingexperts van de politie ontwikkeld. Voor de politie is de e-learning beschikbaar via het leermiddelenportaal van de Politie Academie. Boa’s kunnen de e-learning Opkoperscontrole gratis volgen.