Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Nieuwe barrière in de strijd tegen crimineel geld

Onlangs weigerde de gemeente Amsterdam een vergunning voor een restaurant aan de Sloterplas en heeft een Syrisch fastfood restaurant in de binnenstad zijn deuren moeten sluiten. Deze ondernemers konden onvoldoende aantonen waar hun investeringsgeld vandaan kwam. De gemeente Amsterdam is nu door de bestuursrechter in het gelijk gesteld bij de toepassing van deze nieuwe barrière in de strijd tegen crimineel geld.

Vergunning

Eerder werd een vergunning pas geweigerd als de gemeente zelf kon aantonen dat het om fout geld gaat. Nu is het omgedraaid: de vergunningaanvrager moet aantonen dat het om goed geld gaat: toon maar aan waar komt je geld vandaan. Hiermee heeft de gemeente een krachtig middel in handen om ondernemers bij twijfel de toegang tot de Amsterdamse horeca te weigeren.

Organized Crime Field Lab

Deze nieuwe werkwijze is bedacht door een innovatief team van het Organized Crime Field Lab, genaamd 'IJgeld’' Onder begeleiding van de universiteiten van Harvard en Tilburg worden in het hele land teams samengesteld die ondermijnende criminaliteit aanpakken. Team IJgeld, bestaat uit vertegenwoordigers van gemeente, OM, politie, Financial Intelligence Unit en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW).

De barrièremodellen van het CCV zijn een manier om te bepalen welke barrières jij en je ketenpartners kunnen opwerpen tegen criminele activiteiten. Met het model breng je het criminele proces in kaart en kijk je per onderdeel wie kan ingrijpen. Bekijk voor meer informatie de flyer of ga naar www.barrieremodellen.nl.