Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Netwerk Weerbaar Bestuur is officieel gestart

In aanwezigheid van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BKZ) is donderdag het Netwerk Weerbaar Bestuur officieel opgericht. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) is 1 van de netwerkpartners. 

In Den Haag werd de intentieovereenkomst voor het netwerk ondertekend door alle partners. Dit deed directeur Patrick van den Brink namens het CCV. Hij is ook 1 van de regisseurs in het netwerk. “Het is van belang dat partijen onderstrepen dat weerbaar bestuur de ruggengraat is van onze democratische samenleving. We slaan daarom de handen ineen om ervoor te zorgen dat mensen zonder tegenwerking kunnen werken”, aldus Van den Brink.

Het netwerk spant zich onder meer met trainingen en ondersteuning in voor een weerbaar bestuur waarbij burgemeesters, raadsleden en wethouders hun functie veilig en integer kunnen uitoefenen. Minister Ollongren: "Politieke ambtsdragers werken voor ons. Zij moeten open in de samenleving kunnen staan, het debat vrij kunnen voeren en hun taken zonder dwang of angst kunnen uitoefenen."

Ondermijning

De afgelopen jaren is er veel aan gedaan om politieke ambtsdragers en ambtenaren te ondersteunen bij het tegengaan van ondermijning van de democratie. Dat heeft geholpen, maar is nog niet genoeg. Dit blijkt uit cijfers uit de nog te verschijnen Monitor Agressie en Geweld 2018. Het afgelopen jaar waren er weer iets meer politieke ambtsdragers slachtoffer van agressie en geweld dan in 2015 en ze waren ook vaker getuige van incidenten bij collega’s. Het gaat dan vooral om verbale agressie en bedreiging en intimidatie.

Momenteel werkt het Netwerk Weerbaar Bestuur aan nieuwe trainingen voor raadsleden over agressie, geweld en integriteit, een heldere informatievoorziening voor raadsleden en de mogelijkheid voor de bestuurders om een veiligheidsscan rond het eigen huis uit te voeren.