Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Meer Nederlanders ergeren zich aan lawaai van de buren

Ergernis nummer 1 onder Nederlanders: geluidsoverlast van buren. De overlast nam de afgelopen 3 jaren met 10% toe. Dat blijkt uit een analyse van de Volkskrant. Volgens de krant zitten de politie, gemeenten en woningcorporaties met dit probleem in hun maag.

De Volkskrant nam een half miljoen meldingen bij de politie over geluidsoverlast in de periode 2014 tot en met 2017 onder de loep. Het grootste deel gaat over lawaai bij de buren. Mensen klagen vooral over harde muziek tijdens feesten. 

In grote steden zoals Rotterdam en Amsterdam zijn absoluut gezien de meeste klagers over geluidshinder te vinden. Ook in de studentensteden Groningen, Nijmegen en Utrecht wordt veel overlast ervaren. Bij 4% van alle klachten over geluidsoverlast gaat het om kamerverhuur of een studentenwoning.

Woningcorporaties

Volgens Wim Hoonhout van de politie in Rotterdam komen veel meldingen bij de politie terecht in plaats van bij bijvoorbeeld de woningcorporatie, omdat de politie ook na 17.00 uur bereikbaar is. Toch is overlast van buren volgens hem toch vooral een zaak van woningcorporaties en een leefbaarheidsteam van de gemeente. De politie onderneemt pas actie als een ruzie over lawaai lijkt te escaleren. 

Niet alleen feesten veroorzaken lawaaioverlast. Ook bewoners die door psychische problemen, verslaving of een licht verstandelijke beperking verward gedrag vertonen, maken vaak lawaai. Aedes, vereniging van woningcorporaties, stelt dat de toename van klachten vooral komt door verplaatsing van zorg van instellingen naar woningen in de wijk. Ook ziet Aedes dat er buurten zijn waar veel kwetsbare groepen wonen. 

Gedragsaanwijzing

Een overlastgevende huurder kan met speciale contracten, overleg met instanties, buurtbemiddeling en in het uiterste geval een bestuursrechtelijke gedragsaanwijzing door een corporatie worden aangepakt. Een woordvoerder van Aedes laat weten dat een corporatie weinig mogelijkheden heeft om snel op te treden. 

Buurtbemiddeling is de eerste schakel in de aanpak van woonoverlast. Bij woonoverlast geldt: voorkomen van problemen is altijd beter dan genezen. Meer informatie over de aanpak van woonoverlast vind je in het dossier www.hetccv-woonoverlast.nl.