Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Meer jonge comazuipers in ziekenhuis

Het aantal ziekenhuisopnames van jongeren door teveel alcoholgebruik is flink toegenomen, met maar liefst 19 procent. Dit maakte Nico van der Lely, kinderarts in het Reinier de Graaf ziekenhuis en oprichter van de alcoholpoli voor jonge comazuipers gisteren bekend.

Super stoer

De kinderarts heeft niet echt een duidelijke verklaring voor de stijging maar zegt: "Het gaat mis bij die zoete troep. Goldstrike, bijvoorbeeld, een drankje met goudglitters. Dat vindt de jeugd super stoer. Ze drinken het op een lege maag en na een paar glazen vallen ze om." Van der Lely vindt dat de leeftijdsgrens beter en nauwer moet worden nageleefd en dat gemeenten beter moeten controleren.

Een miskleun

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, heeft er een hard hoofd in dat dat gebeurt. Het alcoholprobleem wordt niet structureel aangepakt, volgens Van Dalen. "Ik kom langzamerhand tot de conclusie dat de decentralisatie op dit terrein een miskleun is. Het lukt gemeenten niet om hun eigen horeca te controleren." Tegen de NOS zegt Van Dalen: "Gemeenten rommelen maar wat aan, handhaving heeft geen prioriteit. Sterker nog: er is steeds makkelijker aan te komen doordat alcohol bijvoorbeeld ook in andere winkels dan supermarkten of drankwinkels te krijgen is."

Thuis of op school

Staatssecretaris Van Rijn zegt over de toename van aantal comazuipers: "Alcoholmisbruik moeten we op alle fronten aanpakken. Te beginnen bij ouders en jongeren die hun verantwoordelijkheid moeten nemen." Hij wil de campagnes tegen alcoholgebruik dan ook sterker richten op jongeren thuis of op school.

Links