Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Meer aanmeldingen gedwongen stelende Romakinderen in opvang

Jeugdinstellingen krijgen meer aanmeldingen van Romakinderen die gedwongen worden tot zakkenrollen en winkeldiefstal. De hulpverlening is een mission impossible, zegt het Leger des Heils op NRC.nl.

Stijging

De kinderen komen uit voormalig Joegoslaviƫ en worden via justitie bij de jeugdinstellingen aangemeld. In 2016 kreeg het Leger des Heils voogdij over 35 uitgebuite Romakinderen. Dit waren er de jaren daarvoor veel minder. De stijging lijkt ook in 2017 door te zetten. Het Openbaar Ministerie laat in een reactie aan NRC weten bekend te zijn met 'de problematiek'. Een woordvoerder: "We zijn volop bezig met het aanpakken en voorkomen ervan."

De kinderen zijn door internationale bendes geronseld en getraind om te stelen. De uitbuiters brengen ze van stad tot stad om te stelen om drukke treinstations en in winkelcentra, waarna de uitbuiters de opbrengst innen. Volgens clustermanager Frank Nissen van het Leger des Heils verdienen sommige kinderen een ton per jaar.

Het CCV helpt

Het Rijksprogramma 'Aanpak uitbuiting Roma kinderen' ontwikkelde methoden om deze uitbuiting aan te pakken. U vindt deze bij het onderwerp Multi-probleemgezinnen met een Roma achtergrond op deze website.

Het CCV adviseert lokale gemeenten en landelijke organisaties bij de aanpak van deze complexe en vaak schrijnende problematiek. Daarnaast versterkt het CCV, in samenwerking met het ministerie van Veiligheid en Justitie, de samenwerking op landelijk niveau. En ondersteunt het CCV gemeenten en (landelijke) organisaties met innovatieve aanpakken en netwerk- en themabijeenkomsten. Meer weten? Neem contact op met CCV-adviseur Meike Lommers