Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Man voelt zich ‘enorm bescheten’ na oplichting via WhatsApp

Paul van den Heuvel uit Breda is ruim 1700 euro lichter. Hij wil iedereen waarschuwen: trap niet in appjes van mensen die zich voordoen als een familielid en daarna zeggen dat ze financiële problemen hebben.

De 57-jarige werd onlangs via WhatsApp benaderd door iemand die zich voordeed als zijn dochter. Ze appte dat ze een nieuw telefoonnummer had. “Vanwege problemen bij de bank kon ze zelf geen rekeningen betalen. Ze vroeg of ik de betalingen voor haar wilde doen. Het gesprek was heel familiair, het voelde vertrouwd, dus ik ging akkoord. Via Tikkie heb ik twee bedragen overgemaakt, in totaal ruim 1700 euro”, vertelt Van den Heuvel.

Zijn zoon wees hem erop dat hij slachtoffer was geworden van fraude. “Ik voel me enorm bescheten. Maar het kan iedereen overkomen.” Hij heeft aangifte gedaan bij de politie en zijn bank geïnformeerd. De bank zegt dat hij zijn geld kwijt is.

De politie waarschuwt al langer voor dit soort oplichting. “Verifieer altijd aan wie u geld overmaakt. Krijgt u een WhatsAppberichtje om een vriend of familielid te helpen? Spreek dit contact dan altijd persoonlijk en spreek ook echt met deze persoon”, aldus de politie.  

Oplichting via WhatsApp is een vorm van horizontale fraude. De èchte winst bij de aanpak van horizontale fraude, is te behalen door preventie. Voorkomen is immers beter dan genezen. Dit vraagt om een integrale aanpak waarin overheid en private partijen (zoals brancheorganisaties, beroepsgroepen zoals curatoren en notarissen, banken en andere relevante organisaties) afstemmen en samenwerken om maatregelen tegen fraude te nemen. Lees meer in het dossier Horizontale Fraude van het CCV.