Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Leefgenot ten top

Column van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) door Susanne Schat, adviseur Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW).

"Prettig en veilig wonen: het lijkt misschien voor de hand liggend. Ik ben in ieder geval nog nooit iemand tegengekomen die dat níet wil. Gelukkig zijn er al veel gemeentes die zich hard maken voor een veilige woonomgeving. Eén zo’n voorbeeld is de nieuwbouw in Veenendaal-oost. Ontwikkelingsbedrijf Veenendaal-oost (OVO) ontwikkelt daar ruim 3.000 woningen met de daarbij behorende voorzieningen. Ik sprak daarover met Gerrit Enkelaar, adviseur van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Ik vroeg mij af hoe hij als PKVW-adviseur bijdraagt aan dit project opdat anderen prettig en veilig kunnen wonen?

Van meet af aan (2009) is Enkelaar nauw betrokken als PKVW-adviseur bij het project Veenendaal-oost. De samenwerking tussen hem als PKVW-adviseur en OVO loopt perfect. Dat hoort het CCV als eigenaar van het Politiekeurmerk maar wat graag natuurlijk! Ik hoor vaak van onze adviseurs dat een goed begin, zeker het halve werk is. Dat maakt ook dat Enkelaar regelmatig naar de bouwplaats gaat om de vorderingen te bekijken. Ook is de drempel daardoor lager om zelf afspraken te maken met de aannemer over de voortgang van het project, als het gaat om het Politiekeurmerk en dus het veilig wonen.

Dat klinkt positief! Gerrit beaamt deze positiviteit ook. Hij vertelt me: "Ik heb regelmatig contact en krijg alle bouwplannen digitaal aangeleverd. Ook als er nieuwe stedenbouwkundige plannen zijn, krijg ik de gelegenheid hierover vanuit het PKVW-perspectief advies uit te brengen." Mijn nieuwsgierige gedachte is dan ook gelijk of zijn PKVW-advies ook wel aanslaat bij de ontwikkelaar?

Ja! Prettig en veilig wonen blijkt ook een prioriteit van gemeente Veenendaal en OVO te zijn. Ze slaan de handen ineen en Gerrit toetst verschillende projecten aan het eisenpakket van het Politiekeurmerk. Circa 5 weken voor oplevering van een project wordt een zogenaamde voorschouw gehouden. Daarna geeft OVO aan KIWA/R2B opdracht tot inspectie en certificering. En binnen afzienbare tijd vindt dan de laatste inspectie plaats.

Als een wijk voldoet aan het Keurmerk, neemt de kans op woninginbraken af: er is immers gecertificeerd hangen-sluitwerk gebruikt. Diverse malen deed Enkelaar zelf onderzoek naar de relatie tussen de veiligheidsbeleving en het PKVW. Bewoners in een PKVW-wijk voelen zich veiliger ten opzichte van bewoners in wijken zonder keurmerk. Naast gecertificeerd hang-en-sluitwerk en zicht op wie er voor de deur staat, zijn de straten en de achterpaden goed verlicht. Zodra het laatste project in Veenendaal is gerealiseerd, krijgt de wijk het certificaat Veilige Wijk Nieuwbouw.

Terug naar dat prettig en veilig wonen. Want dat wil jij, dat wil ik en gelukkig willen veel gemeentes dat ook. Want zeg nu zelf: als je én een veilige woning hebt in ook nog eens een veilige wijk: dan optimaliseert dat toch je leefgenot ten top?"