Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

KVO Buitengebied: nu ook in Overbetuwe

Ondertekening samenwerking KVO BuitengebiedDe komende tijd gaan 8 partijen in Overbetuwe aan de slag om criminaliteit in hun buitengebied te voorkomen. Agrariërs (LTO), de gemeente Overbetuwe, de politie, het Openbaar Ministerie, het Waterschap Rivierenland, de brandweer, de Omgevingsdienst en het CCV tekenden op 11 oktober in Elst een overeenkomst om deze samenwerking te bekrachtigen. Het doel: een veilig buitengebied volgens het Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied.

Tips voor bewoners en bedrijven

Een van de eerste stappen om te komen tot dit keurmerk  is een enquête onder inwoners en bedrijven over hun beleving van veiligheid in de gemeente. Mede op basis van de uitkomsten van de enquête brengen de partijen de knelpunten in beeld, welke mogelijke oplossingen er zijn, en hoe ze de onderlinge kennisuitwisseling verder kunnen verbeteren.

Verder komen er ook tips voor bewoners en bedrijven over hoe ze onveilige of verdachte situaties kunnen herkennen, wat ze kunnen doen om de risico’s te verkleinen en waar ze terecht kunnen met vragen en meldingen. Een eenvoudig maar doeltreffend voorbeeld is het gebruik van een Whatsapp-groep.

Signaal

Burgemeester Van Asseldonk van Overbetuwe: "Overbetuwe is een relatief veilige gemeente, ook in het buitengebied. Maar in heel Nederland zien we dat criminelen steeds meer de anonimiteit en ruimte van het landelijk gebied opzoeken. Wij willen dat vóór zijn. Het Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied is een belangrijk signaal naar onze bewoners en bedrijven, maar zéker ook naar personen of organisaties met criminele bedoelingen. En als het keurmerk er eenmaal is, blijft onze samenwerking bestaan, om snel te kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen en te blijven monitoren waar zich eventuele problemen voordoen."

8 samenwerkende partijen KVO Buitengebied Overbetuwe
Foto's: Suzan Kolenbrander

Het Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied is een initiatief van het CCV. Eerder ontwikkelde deze organisatie vergelijkbare keurmerken voor bedrijventerreinen en winkelgebieden. De toetsing voor het keurmerk wordt gedaan door certificeringsinstituut Kiwa.

Wilt u meer informatie? Kijk dan op de CCV-website voor ondernemers of neem contact op met CCV-adviseur Miriam van Etten.