Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

'Jongeren hebben geen idee van gevolgen van identeitsfraude'

De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken, verwacht deze zomer een toename van identiteitsfraude onder uitgaande jongeren. Met alle festivals en eindexamenfeestjes die deze periode komen gaan, gebruiken veel jongeren een fake ID.


Jongeren staan volgens de Rijksdienst nog te weinig stil bij de vervelende gevolgen die identiteitsfraude kan hebben. Zo kan een Fake ID onder meer leiden tot een boete, Haltstraf of zelfs taakstraf. De organisatie werkt aan een campagne om jongeren voor te lichten. 

Uit navraag van NOS blijkt dat de politie vorig jaar 673 mensen met een fake ID tijdens het uitgaan tegenkwam. De politie gaat ervan uit dat dat mensen waren onder de 18. Verder werden 286 jongeren vanwege identiteitsfraude voor een straf naar Halt gestuurd.

De aanpak van horizontale fraude komt niet altijd voor in de integrale veiligheidsplannen van gemeenten. Toch kan je als gemeente een belangrijke rol spelen in de preventie van fraude. Wat kan je als gemeente doen? Lees het in het CCV-dossier horizontale fraude.