Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Inbraken in studentenwoningen in zomer groot probleem

Inbraken in studentenwoningen vormen ’s zomers een groot probleem. Dat melden de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het CCV. Daarom ontwikkelden zij samen een voorlichtingscampagne die vandaag wordt gelanceerd.

Bewustwording risico's

Jaarlijks wordt er honderden keren ingebroken in studentenwoningen. Het probleem kan volgens de 2 organisaties worden voorkomen als studenten zich meer bewust zijn van de risico’s. Daarom starten zij nét voor de zomervakantie een informatiecampagne.

Campagne

Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de LSVb: "Zeker ’s zomers laten veel studenten hun deuren of ramen open. Dat maakt inbreken gemakkelijk. Met deze campagne lichten we studenten daarover voor." CCV-adviseur Annemiek Regter vult aan: "De kracht van deze voorlichtingsactie is dat studenten hebben meegedacht in het concept en nu zelf andere studenten aanspreken."

Eenvoudige boodschap

Het concept spreekt in elk geval aan: 'Een vluggertje in slechts 30 seconden? Een inbreker kan het!' Met deze ludieke insteek wordt de aandacht getrokken van uitwonende studenten in een aantal grote studentensteden: Amsterdam, Groningen, Leiden, Utrecht en Zwolle. Het LSVb en het CCV vragen studenten daar om alert te zijn. De boodschap is eenvoudig: doe je (kamer)deur goed op slot en laat geen waardevolle spullen in het zicht liggen. Want een vluggertje van een inbreker wil niemand.

Cijfers

Landelijke cijfers van het aantal inbraken en insluipingen in studentenkamers en studentenhuizen zijn moeilijk te achterhalen. Immers, niet alle studentenwoningen zijn als dusdanig bij de gemeenten geregistreerd. En niet alle studenten doen na inbraak aangifte bij de politie. Bovendien kan de registratie per politieteam en gemeente uiteenlopen. Wel krijgt het CCV diverse signalen dat woninginbraak in studentenwoningen veelvuldig voorkomen en een probleem vormen.

Meldpunten

Recent richtten de lokale studentenvakbonden VIDIUS (Utrecht) en ASVA (Amsterdam) meldpunten op waar melding kan worden gemaakt van inbraak in de studentenwoning. Ook vroeg de LSVb criminaliteitscijfers op bij de politie. Uit de gegevens van de meldpunten en de politie blijkt dat vooral in de zomer inbraken in de studentencomplexen een probleem is. Met deze campagne hopen de bonden en het CCV dit probleem een halt toe te roepen. Diverse studentengemeenten, zoals Groningen, Zwolle en Leiden, en wijkagenten van lokale politieteams ondersteunen de actie.

  • Wilt u ook studenten voorlichten over inbraakpreventie? U vindt meer informatie op de website van het CCV. Hier vindt u ook de communicatie-uitingen die bij deze campagne horen, geschikt gemaakt voor de diverse social media.