Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Identificatie jeugdige slachtoffers criminele uitbuiting verbeterd

De identificatie van alleenstaande kinderen die rondreizen en vermoedelijk slachtoffer zijn van criminele uitbuiting, is de afgelopen jaren in Nederland verbeterd. Dit blijkt uit onderzoek van Defence for Children, ECPAT en het Leger des Heils.

In Nederland wordt sinds 2007 het probleem gesignaleerd van alleenstaande en rondtrekkende Oost-Europese kinderen die zich schuldig maken aan diefstal of zich bezighouden met bedelen. Het gaat hierbij veelal om Roma. In 2016 werden er 252 Oost-Europese kinderen aangehouden voor winkeldiefstal, zakkenrollerij, babbeltrucs en woninginbraak.

Verbetering aanpak criminele uitbuiting

Volgens het onderzoek is er verbetering nodig bij de aanpak van de criminele uitbuiting van deze kinderen. Zo vraagt het verspreiden en behouden van kennis hierover en de aanpak van criminele uitbuiting blijvende aandacht bij de betrokken ketenpartners. Deze partners zijn onder meer de politie, de officier van justitie, de Raad voor de Kinderbescherming, jeugdhulpinstellingen en de kinderrechter.

Verspreiden kennis

Verder bevelen de onderzoekers de ketenpartners aan:

  • geef blijvende aandacht aan de ketensamenwerking
  • zorg voor verspreiding van de kennis over het fenomeen en de aanpak in ander regio’s gewenst
  • werk met vaste contactpersonen die ervaring hebben met de aanpak van criminele uitbuiting en transnationale kinderbescherming

Voor het onderzoek naar de bescherming van deze alleenstaande rondreizende kinderen werden 19 casussen gevolgd, waar mogelijk vanaf de aanhouding door de politie tot en met de beëindiging van de kinderbeschermingsmaatregel.

Vragen over dit onderwerp? Neem contact op met CCV-adviseur Meike Lommers, 06 13 350 063 of meike.lommers(at)hetccv.nl.