Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Hoe werkt identiteitsfraude?

"Je identiteit is zo gepikt op internet", kopte de NRC gisteren. Bijna elk jaar verdubbelt het aantal meldingen over identiteitsdiefstal. Het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI) krijgt het steeds drukker. De NRC zet een aantal trucs op een rij.

#geslaagd

Nederlandse jongeren die met hun rijbewijs op Instagram poseren (hashtag #geslaagd) lopen groot risico. Deze selfies worden op het dark net aangeboden voor zo’n 2,50 euro per stuk. De selfies worden bijvoorbeeld gebruikt om vertrouwen te winnen als verkoper op Marktplaats – om daarna met het geld te verdwijnen.

Problemen met internetbankieren

Een Zoetermeerse vrouw kreeg op een onbekend telefoonnummer een WhatsAppbericht van een goede vriendin. De ‘vriendin’ vroeg hulp: ze had problemen met internetbankieren. 742 euro lichter besefte de Zoetemeerse dat ze was opgelicht. Deze vorm van identiteitsfraude komt de laatste tijd veel voor.

De werkwijze van dergelijke fraudeurs is vaak hezelfde: is een telefoonnummer bekend, dan worden er persoonlijke details en foto’s van Facebookvrienden op internet gezocht. Met die informatie worden slachtoffers via WhatsApp benaderd. Ook worden gestolen identiteitsgegevens verhandeld op online zwarte markten. Er worden zelfs ‘megapakketten’ met paspoorten aangeboden.

Hoe ga je als gemeente om met identiteitsfraude? Doe de CCV-enquête