Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Het CCV werkt aan risicomodel en keurmerk Cybersecurity

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) werkt op allerlei terreinen aan cybersecurity. Zo ook de afdeling Keurmerken van het CCV waar een nieuw risicomodel en keurmerk worden ontwikkeld in samenwerking met diverse partijen. Deze zijn bedoeld om de cyberweerbaarheid van het bedrijfsleven te vergroten.


Gijzeling van bestanden door middel van ransomware, diefstal of verlies van gegevens, uitval van belangrijke systemen. Organisaties worden dagelijks getroffen door cyberdreigingen, van de kleinste ondernemingen tot multinationals. De cyberrisico’s zijn groot en de gevolgen veelal lastig te overzien voor ondernemers.

Kans op cybercrime beter inschatten

Een onafhankelijk en objectief risicomodel Cybercrime moet ondernemers, verzekeraars en leveranciers helpen de kans op een cyberincident en de gevolgen daarvan beter in te schatten. De beoogde beveiligingsmaatregelen zullen gericht zijn op organisatie, techniek én de mens.

Er wordt regelmatig een expert ingeschakeld om ICT-systemen te installeren of cybercriminaliteit te voorkomen, maar hoe kan je erop vertrouwen dat hij de oplossing biedt die bij een bedrijf past? Daarvoor wordt naast het risicomodel ook een keurmerk ontwikkeld. Als er aan de hand van het risicomodel duidelijke maatregelen zijn bepaald, dan kan worden gekeken of deze eisen vastgelegd kunnen worden in een keurmerk.

Passende beveiliging

Martine van Hoofwijk, adviseur bij het CCV en projectleider van dit project vertelt: "Een keurmerk kan hierbij helpen. In combinatie met het risicomodel weet je namelijk zeker dat de beveiliging past bij jouw risico en dat je te maken hebt met goede producten, goede dienstverlening of een betrouwbaar bedrijf." Het streven is dat in 2019 van zowel het risicomodel als het keurmerk de eerste versie gereed is om te testen.