Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

‘Het CCV en Leger des Heils hebben veel raakvlakken’

Patrick van den Brink, directeur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, noemt zijn werkbezoek aan het Leger des Heils Midden Nederland gisteren indrukwekkend. Hij sprak in beschermde woonvorm Cederhorst in Amersfoort met mensen die zowel een psychiatrisch als verslavingsprobleem hebben. Ook nam hij een kijkje bij dagbesteding 50 I 50 aan de Zeehaenkade in Utrecht, waar hij zelf ook nog even de handen uit de mouwen stak.

CCV-directeur Patrick van den Brink (links) met een medewerker van 50/50 in Utrecht bij een picknicktafel die door cliënten van de dagbesteding werd gemaakt. (foto: Leger des Heils)

Re-integratie 

Het zijn plekken waar het Leger des Heils mensen opvangt. “Wij geven mensen niet op die nergens anders in de re-integratie meer terecht kunnen en daarom zijn we hier zelf mee gestart”, vertelt Diana Nieuwold, manager pr/belangenbehartiger bij het Leger des Heils. Dagbesteding is een belangrijk onderdeel van de re-integratie van de cliënten. “We leveren de producten die ze maken aan bedrijven en dat geeft ze status. Ook het hebben van een vaste structuur in plaats van op de bank liggen helpt bij een gewoon leven opbouwen.” Nieuwold vertelt trots dan meer dan 100 deelnemers aan de dagbesteding de afgelopen jaren zijn doorgestroomd naar een vaste baan.

"We kunnen zien hoe wel elkaar op het gebied van zorg en veiligheid kunnen versterken."

Het Leger des Heils en het CCV vinden het belangrijk contact met elkaar te hebben. “We kunnen zien hoe wel elkaar op het gebied van zorg en veiligheid kunnen versterken”, zegt Van den Brink. Dit onderschrijft Nieuwold. “Patrick vertelde gisteren dat vroeger werd gedacht dat zorg en veiligheid 2 verschillende werelden waren. Wij onderschrijven zijn mening dat ze juist hand in hand moeten optrekken”, aldus de manager van het Leger des Heils.

Kloof 

Als voorbeeld noemt ze een persoon met verward gedrag. Die komt in een psychiatrisch ziekenhuis terecht of belandt op het politiebureau. “Daar zit niets tussen en dat is een te grote kloof.” Nieuwold pleit ervoor dat in een veel vroeger stadium deze mensen worden geholpen, natuurlijk het liefste voordat het uit de hand loopt.

Het Leger des Heils en het CCV kwamen voor het eerst met elkaar in contact doordat ze zich beiden bezighouden met het onderwerp vakantieparken. “Op deze parken wonen vaak hele kwetsbare mensen waarvoor geen plek meer is in de samenleving”, vertelt Nieuwold. “We hebben veel meer raakvlakken met het CCV, meer dan op het eerste gezicht lijkt.”

Een ander voorbeeld zijn multiprobleemgezinnen met een Roma achtergrond. Het CCV helpt gemeenten bij de aanpak hiervan. Om deze gezinnen te helpen, werkt het Leger des Heils met een aanpak op het gebied van zorg en begeleiding, opvang/huisvesting, school/werk, vrije tijdsbesteding, toezicht/correctie en schuldhulpverlening. Verder houden beide organisaties zich onder meer bezig met buurtbemiddeling, jeugdbescherming en reclassering.

foto 2: Patrick van den Brink (links) hielp mee met het in elkaar zetten van een picknicktafel. (Foto: Leger des Heils)