Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Gemeenten vinden toepassen bestuursdwang bij ondermijning ‘eng’

Gemeenten zetten niet vaak bestuursdwang in bij ondermijning. Dit komt volgens Jasper van Ginneken, procesgemachtigde en trainer voor lokale overheden, omdat gemeenten hier relatief weinig kennis over hebben. Dit terwijl het wel een effectief middel is. 

Gemeenten gebruiken wel vaak dwangsommen, ook als het volgens Van Ginneken passender is om bestuursdwang in te zetten. Gemeenten vinden bestuursdwang of ‘eng’ of er komt een stroperige operatie uit voort. “Ze weten bijvoorbeeld niet hoe ze verder moeten als de begunstigingstermijn is verlopen”, aldus Van Ginneken in Binnenlands Bestuur. 

Vragen over bestuursdwang

Gemeenten zitten volgens Van Ginneken met veel vragen. “Wat doe je bij een opiumvondst bij afvalverwerkers, recyclebedrijven, chemicaliën? Mag je die wel vervoeren? Men loopt hier tegenaan en durft niet, want het is zo ingrijpend.”

Over hoe vaak bestuursdwang of last onder dwangsom wordt toegepast, heeft Van Ginneken geen specifieke cijfers, maar hij bereidt wel een studie voor vanuit de richtlijnen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). “Vooral bij de grotere overtredingen, zoals bij milieuvoorschriften, wordt niet doeltreffend opgetreden bij een dwangsom.”