Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Gemeenten kunnen illegaal verhuur van woningen strenger aanpakken

Gemeenten krijgen meer mogelijkheden om onderverhuurders van sociale huurwoningen of vakantiehuizen aan te pakken. De overtreders riskeren straks fors hogere boetes. 

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) wil de maximale bestuurlijke boete bij overtreding van lokale verhuurregels verhogen van 20.750 euro naar 83.000 euro.

Toeristische verhuur

De minister wil met het wetsvoorstel voor gemeenten de mogelijkheden verruimen om toeristische verhuur in goede banen te leiden. Zo kan de gemeente aanbieders van vakantieverhuur verplichten om een registratienummer aan te vragen en dit nummer te vermelden bij advertenties op platforms zoals Airbnb.

Dit geeft gemeenten meer zicht op de adressen waar verhuur plaatsvindt. Verder kunnen gemeenten een meld- en -vergunningsplicht invoeren om te sturen op bijvoorbeeld:

  • het maximaal aantal verhuurdagen
  • de toeristische verhuur in wijken waar de balans tussen wonen en toerisme is verstoord
Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) ondersteunt gemeenten, corporaties en hun partners bij het opzetten van een effectieve aanpak in de strijd tegen woonoverlast. Een van de activiteiten van het CCV is voorlichting in de vorm van presentaties en workshops. Ook worden er geregeld themabijeenkomsten gehouden, om een breder publiek voor te lichten over actuele ontwikkelingen en de aanpak van professionals in de praktijk. Lees hier meer over in het dossier Woonoverlast van het CCV.