Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Etten-Leur, Dongen, Stichtse Vecht en Nieuwegein aan de slag met Wijk-GGD'er

Etten-Leur, Dongen, Stichtse Vecht en Nieuwegein krijgen een wijk-GGD’er. Deze functionaris wordt speciaal belast met toezicht op mensen met verward gedrag. Deze mensen veroorzaken overlast, maar hebben eigenlijk vooral een zorgvraag. De problemen die zich op dit snijvlak van veiligheid en zorg voordoen, blijken in de praktijk lastig onder te brengen bij een hulpinstantie.

Verbindende schakel

Etten-Leur, Dongen, Stichtse Vecht en Nieuwegein zijn 4 van de 9 gemeenten in Nederland die een wijk-GGD’er krijgen. Nog eens 13 gemeenten gingen deze 9 voor in een proef.

De professionals zijn de verbindende schakel tussen diegenen die dagelijks belast zijn met zorg en veiligheid. In Amsterdam en Vught wordt al met deze functionarissen gewerkt. "Daar stabiliseerde het aantal meldingen bij de politie over personen met verward gedrag", vertelt Leonie Aarsen, adviseur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). Gemeenten die deelnemen aan het project krijgen subsidie.

Het komende jaar volgen nog 2 subsidieronden voor gemeenten die ook een wijk-GGD’er willen aanstellen. De volgende subsidieronde opende 4 december 2018. Gemeenten kunnen daarvoor een subsidie van € 20.000 aanvragen en ze worden begeleid door het CCV.

Wil jij als gemeente ook aan de slag met de Wijk-GGD’er? Lees het artikel Informatiebijeenkomst nieuwe subsidieronde wijk-GGD’er