Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Dongen pakt groots uit bij aanpak criminelen

Criminele activiteiten in een leegstaande boerenschuur. Het Brabantse Dongen heeft daar geen zin in. Bij 50 agrarische bedrijven liet de gemeente daarom een ondermijningsscan door het CCV doen. Dongen is daarmee de eerste gemeente in Nederland die het zo groots aanpakt.

Het aardbeienbedrijf van Jeroen en Nancy Peeters was donderdag als 50ste en laatste aan de beurt voor een scan. “Het meeste risico zit bij boeren die het moeilijk hebben”, zegt CCV-adviseur Roland van Rooij. Alle 50 ondernemers bezocht hij. Bij het bedrijf van Peeters gaat het goed, maar Van Rooij heeft ook bedrijven bezocht die het wél zwaar hebben. Een crimineel aanbod is daar verleidelijk.


Roland van Rooij in gesprek met Jeroen en Nancy Peeters.

“Maar je komt van een koude kermis thuis als je als boer met criminelen in zee gaat”, waarschuwt Marina Starmans, burgemeester van Dongen. "Ze spiegelen je voor dat je voor een schuur van 200 vierkante meter € 35.000 per kwartaal kunt krijgen. Maar ze betalen 1 keer en daarna zit je eraan vast en kom je er niet meer vanaf."

Geen toegang

Een aantal boeren liet Van Rooij er niet in. Van Rooij: "Waarom is niet altijd duidelijk. Maar het is aan de gemeente en de politie om te kijken of ze daar iets mee willen."

Bij de bedrijven waar Van Rooij wel werd toegelaten kijkt hij onder andere samen met de ondernemer:

  • of er nog zwakke plekken zijn
  • waar criminelen eventueel van kunnen profiteren
  • of er voldoende camera's in het bedrijf hangen
  • of er een deugdelijk alarm is
  • of je kunt zien wie het erf oprijdt

De provincie betaalde de kosten van de scan. Volgens burgemeester Starmans een "cadeautje voor de Dongense ondernemers". 

Wil jij de boerenbedrijven in jouw gemeente ook weerbaar maken tegen ondermijning van drugscriminaliteit? Neem dan contact op met het CCV via kvo(at)hetccv.nl of op telefoonnummer 030 751 6700.