Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Doktersassistenten vaker slachtoffer van geweld

Bijna 2 op de 3 doktersassistenten had de afgelopen 2 jaar te maken met geweld. Het gaat daarbij om scheldpartijen en slaan, maar ook om bedreigingen met een vuurwapen, mes of zelfs een bijl. Dit blijkt uit een ledenpeiling van de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA) onder bijna 1.000 doktersassistenten en triagisten.

Van de doktersassistenten die te maken hebben gehad met geweld neemt volgens 43,9% het geweld op het werk (sterk) toe. 32% zegt dat het geweld gelijk blijft en 3,9% dat het (sterk) afneemt. Ruim een kwart geeft aan meer dan 4 keer per jaar te maken te hebben met geweld op het werk.De NVDA voerde het onderzoek onder de leden uit naar aanleiding van een aantal incidenten, zoals de doktersassistent die op de huisartsenpost in Venray is bedreigd, uitgescholden en bespuugd door een boze man.

Geweld is 1 van de meest ingrijpende vormen van criminaliteit: het is een High Impact Crime. Daarom is een adequate aanpak van geweld van groot belang. Een integrale aanpak van geweld is het meest effectief. Het stappenplan Integraal geweldbeleid van het CCV helpt gemeenten om geweldbeleid te ontwikkelen dat samenhangend, flexibel en resultaatgericht is.