Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Deelnemers weer opgefrist na terugkombijeenkomst training gedragsverandering

25 oud-deelnemers van de training gedragsverandering voor toezicht en handhaving hadden geluk: zij schreven zich op tijd in om de eerste terugkombijeenkomst van 2018 bij te wonen. Op maandag 9 juli kregen ze een korte opfrisbeurt over gedragskennis van een van de meest inspirerende communicatieprofessionals van het moment: Reint Jan Renes.

Reint Jan Renes

Renes is lector crossmediale communicatie in het publieke domein aan de Hogeschool van Utrecht en co-auteur van het 'Draaiboek Gedragsverandering: psychologie van beïnvloeding begrijpen en gebruiken'. Tevens is hij 1 van de founding fathers van het CASI-model (Communicatie Activatie Strategie Instrument) dat binnen de overheid en de verschillende gedragsteams wordt gebruikt om gedrag te analyseren en onderbouwde keuzes te maken voor een kansrijke beleidsstrategie.

Veel gedrag onbewust

Met veel interessante voorbeelden herhaalde Renes de boodschap die ook eerder in de trainingen naar voren kwam: veel van ons gedrag is onbewust. Mensen zijn maar beperkt rationeel. Om gedragsverandering te veroorzaken, is het daarom belangrijk om als een antropoloog goed naar het gedrag van anderen te kijken, gedragsmechanismen te herkennen en hierop in te spelen.

Frictie inbouwen

Hij vertelde ook dat het soms nodig is om momenten van frictie in te bouwen, waardoor mensen juist wél gaan nadenken en gestimuleerd worden om een bewuste keuze te maken. Bijvoorbeeld bij taaie vraagstukken. Het team van Reint Jan deed onderzoek naar de meest effectieve strategie om dit te bewerkstelligen. Zij keken hierbij naar het toepassen van sociale normuitingen, waarbij een onderscheid werd gemaakt tussen de descriptieve norm (beschrijven wat anderen doen: "Meer dan 100.000 mensen doen al mee") en de injunctieve norm (beschrijven wat andere vinden dat we zouden moeten doen: "De meeste mensen in uw omgeving vinden dat u mee moet doen") in combinatie met de positieve dan wel negatieve toon van een bericht.

Negatief frame en injuctieve norm

Waar een negatief frame tot nu toe vaak werd afgeraden, bleek het meest krachtige middel om aan te zetten tot gewenst gedrag toch het toepassen van een negatief frame, mits gecombineerd met de injunctieve norm (wat andere mensen vinden dat juist is). Deze boodschap kost meer inspanning om te verwerken en zorgt daardoor voor een weloverwogen keuze. Bijvoorbeeld: "De meeste mensen vinden dat snoep eten wanneer je trek hebt een slecht idee is. Probeer minder snoep te eten, want snoep eten is slecht." Met deze opmerkelijke uitkomst kwam er een einde aan een nuttige middag voor de deelnemers, die na een gezellige borrel weer huiswaarts keerden om met nieuwe gedragskennis aan de slag te gaan!

Training gedragsverandering

De terugkombijeenkomsten zijn exclusief toegankelijk voor oud-deelnemers van de training gedragsverandering voor toezicht en handhaving. Ook deelnemen aan onze training? De eerstvolgende training start op 20 september. Bekijk onze website voor meer informatie