Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Cybersecurity onderzoek: Nederlander zet digitale achterdeur wagenwijd open voor criminelen

Nederlanders beschermen zich nog steeds te weinig tegen cybercrime. Terwijl 1 op de 10 internetgebruikers vorig jaar slachtoffer werd van cybercrime, doet de helft van deze groep niks om zich te beschermen. Dit blijkt uit onderzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) op initiatief van Alert Online.

"Draai de digitale achterdeur op slot."

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vindt het zorgwekkend dat veel mensen zich nog steeds niet écht bewust zijn van de risico’s in de digitale wereld. "De gevaren online nemen de komende jaren alleen maar toe, dus we moeten onszelf ook beter beveiligen. Mensen mogen van mij als minister verwachten dat ik, samen met al mijn collega’s en het bedrijfsleven, ervoor zorgen dat de Nederlandse maatschappij digitaal op orde is." Volgens de minister moeten mensen echter zelf sterke wachtwoorden verzinnen, updates draaien en back-ups maken. "Mijn boodschap is simpel: draai de digitale achterdeur op slot!"

De 3 meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit zijn:

  • een poging tot phishing (56%)
  • via social media de vraag krijgen om een onbekende link aan te klikken (37%)
  • het ontvangen van een zakelijke uitnodiging via social media en malware (beide 20%)

De grootste risico’s worden door Nederlanders gezien in het openen van een (foute) hyperlink of bijlage in een e-mail, het downloaden van bestanden op internet en het gebruikmaken van een openbare computer.

Het CCV helpt gemeenten

Steeds meer gemeenten richten zich op het aanpakken van cybercrime. Het Centrum van Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) helpt deze gemeenten, bijvoorbeeld met het webdossier cybercrime. Hierin vind je informatie over de aanpak van digitale criminaliteit, delicten die onder cybercrime vallen en een overzicht van lokale initiatieven. "Cybercrime is voor veel gemeenten ingewikkeld. Wij kunnen ondersteunen bij de aanpak van het probleem", aldus CCV-adviseur Axel Weggelaar.